Zacker book, Chapter 11

This chapter I found to be interesting but also some what lacking in overall content. I may or may not need to know about the RFCs
associated with DHCP but I did appreciate that the author included that basic scope of DHCP messages. Which can be viewed online
here and I would honestly recommend reading every one of those
articles and be prepared to understand what scopes look like when looking at a range of addresses. Overall not as bad as the last chapter
on subnetting.

Please read the header for this post
regarding the answer key situation for these chapters.

1. Which of the following message types is not used during a successful DHCP address assignment?

A. DHCPDISCOVER

B. DHCPREQUEST

C. DHCPACK

D. DHCPINFORM

Answer: D, this is used when a client machine decides it needs to request more information.

2. Which of the following is not one of the techniques you can use to provide fault tolerance for DHCP servers?

A. Splitting scopes

B. Using stand-by servers

C. DHCP servers using identical scopes

D. Failover clustering

Answer: B, to be honest im not sure what they are talking about. Like have an unauthorized but prepared dhcp server that you
can manually plug in when one fails? Thats not exactly fault tolerance because it requires a manual throwing of a
switch so to speak.

3. Which of the following DHCP infrastructure designs requires the largest number of DHCP server implementations?

A. Hybrid

B. Centralized

C. Dynamic

D. Distributed

Answer: D, the method described as distributed in the book requires the largest number of servers.

4. Which of the following types of DHCP addresses allocation is the equivalent of a reservation in Windows Server 2012?

A. Dynamic Allocation

B. Automatic Allocation

C. Manual Allocation

D. Hybrid Allocation

Answer: C, a reservation is also known as a Manual Allocation of an IP address

5. Which of the following DHCP message types is sent first in process of obtaining an address lease?

A. DHCPOFFER

B. DHCPACK

C. DHCPDISCOVER

D. DHCPPREQUEST

Answer: D if obtaining an address for the first time, which seems to be the case here, if renewing D

6. At which layer of the OSI model does DHCP operate?

A. Session layer

B. Network layer

C. Application layer

D. Presentation layer

Answer: C, DHCP operates on the application layer. I found this to be a little confusing but maybe this paragraph from an online
book available in pdf form will help DHCP is an application-layer protocol that together enable administrators to dynamically
allocate IP addresses from a pool. Computers equipped with DHCP clients automatically
contact a DHCP server when they start, and the server assigns them unique addresses and all
the other configuration parameters the server is configured to provide.

7. A DHCP client first attempts to reacquire its lease at half the lease time, which is known as:

A. DHCP reservation

B. T1

C. T2

D. DHCP lease

Answer: B, T1 is what a half life for DHCP is known as

8. The following is an administrative grouping of scopes that is used to support multiple logical subnets on a single network
segment:

A. Host

B. Scope

C. Superscope

D. multinet

Answer: C, the question is describing a superscope.

9. The following is a hexadecimal address that is uniquely associated with a specific Network Interface Card (NIC):

A. MAC

B. JET

C. BOOTP

D. IETF

Answer:A, they are, in this case, describing a MAC address.

10. Which of the following network components are typically capable of functioning as DHCP relay agents?

A. Windows 8 computers

B. Routers

C. Switches

D. Windows Server 2012 computers

Answer: B is the answer but given that this is multiple choice D is also true.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: